Izbjegavajte prženu hranu: Umjesto pržene hrane, pokušajte kuhati hranu na pari, kuhati ili peći u pećnici. Tako ćete smanjiti unos masti i kalorija.
Povećajte unos povrća: Povrće je bogato hranjivim tvarima i vlaknima, što može pomoći u održavanju zdravlja. Pokušajte uključiti svježe povrće u svoj iftar, poput salate od rajčice, krastavaca, paprike ili kiselog kupusa.
Izaberite cjelovite žitarice: Cjelovite žitarice su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji su korisni za zdravlje. Umjesto bijelog
kruha, pokušajte odabrati integralni kruh, smeđu rižu, kvinoju ili druge cjelovite žitarice.Smanjite unos šećera: Šećer može uzrokovati nagli porast šećera u krvi, što može dovesti do umora i pada energije. Pokušajte izbjegavati slatkiše, gazirana pića i druge izvore dodanog šećera.
Izbjegavajte prejedanje: Prejedanje može uzrokovati neugodan osjećaj punoće i probavnih smetnji. Pokušajte jesti polako i u malim obrocima kako biste spriječili prejedanje.
Recept za zdrav iftar:
Salata s quinoom, lećom i avokadom:
Sastojci:- 1 šalica kuhane quinoe
- 1 šalica kuhane leće
- 1 avokado, narezan na kockice
- 1/2 crvenog luka, nasjeckanog
- 1 rajčica, nasjeckana
- Sok od 1 limuna
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Upute:
- Pomiješajte quinoju, leću, avokado, crveni luk i rajčicu u zdjeli.
- U drugoj zdjeli pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar kako biste napravili preljev za salatu.
- Prelijte preljev preko salate i dobro promiješajte.
- Poslužite svježe.
Ova salata je bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima, što ju čini idealnim izborom za zdrav i ukusan iftar.
Nema komentara:
Objavi komentar