ftar je obrok kojim se prekida post tokom mjeseca Ramazana. Ovo je važan obrok i trebalo bi ga pažljivo planirati kako biste osigurali da vaše tijelo dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne nakon dugog perioda posta. Evo nekoliko predloga za zdrav i ukusan iftar:
Hidratizirajte se: Nakon dugog perioda posta, vaše tijelo će biti dehidrirano, pa je važno da prvo popijete dosta tekućine, poput vode, soka od naranče ili limuna, čaja ili mlijeka.
Počnite s datulama i vodom: Tradicionalno se iftar otvara
datulama i vodom, što pruža tijelu brzi izvor šećera i tekućine.Izbjegavajte teške i masne namirnice: Umjesto teških i masnih jela, pokušajte se fokusirati na laganiju hranu poput juha, salata, grilovanih povrća, ribe ili piletine.
Povećajte unos proteina: Nakon dugog perioda posta, vaše tijelo treba obnoviti proteine. Pokušajte uključiti hranu bogatu proteinima poput graha, leće, orašastih plodova, jaja, ribe i piletine.
Izbjegavajte slatkiše i prerađene ugljikohidrate: U vrijeme iftara možda ćete se osjećati umorno i željno brzih izvora šećera. Međutim, važno je izbjegavati slatkiše i prerađene ugljikohidrate, jer će brzo podići razinu šećera u krvi, ali će se i brzo srušiti, ostavljajući vas umornim i gladnim. Umjesto toga, pokušajte uključiti složene ugljikohidrate poput smeđe riže, heljde ili kvinoje.
Uključite svježe voće i povrće: Pokušajte uključiti svježe voće i povrće u svoj iftar, jer su bogati vitaminima, mineralima i vlaknima koji će vam pomoći da se osjećate sitije i zadovoljnije.
Jedite umjereno: Nakon dugog perioda posta, lako je prejesti se i osjećati se nelagodno. Važno je jesti umjereno i slušati svoje tijelo. Ne prejedajte se, jedite polako i uživajte u hrani.
Ovi predlozi vam mogu pomoći da pripremite zdrav i ukusan iftar koji će zadovoljiti vaše tijelo i okusne pupoljke.
Nema komentara:
Objavi komentar